Кримінальна відповідальність за систематичне домашнє насильство

  • 1428

Фото без опису

Кримінальна відповідальність за систематичне домашнє насильство

В усьому цивілізованому світі 25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Цей день також став символом світового визнання проблеми гендерного насилля. Жінки по всьому світу стають жертвами агресії та зазнають побутового насилля, до того ж, масштаби та істинна природа його нерідко приховані. На жаль, не становлять виключення Теплицька та Соболівська територіальні громади.
     Зокрема, відділенням поліції № 1 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області за процесуального керівництва Гайсинської окружної прокуратури 26.11.2021 оголошено про підозру одному з жителів Соболівської громади у вчиненні злочину, передбаченого ст. 126-1 КК України, зокрема щодо
систематичного психологічного домашнього насильства, відносно власної дружини, що призвело до психологічних страждань. В найближчий час обвинувальний акт стосовно даної особи буде передано окружною прокуратурою для розгляду до суду.
      За вказаний злочин передбачено покарання до 240 годин громадських робіт, арешт на строк до 6 місяців, обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 2 років. Упродовж поточного року 4 жителів Теплицької та Соболівської громад вже засуджено за аналогічні злочини до різного виду покарань, щодо одного триває судовий розгляд.
     Крім того, звертаю увагу, що згідно ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України, потерпілий позбавлений можливості відмовитись від обвинувачення, що стало б підставою закриття правоохоронними органами чи судом провадження, у кримінальному провадженні пов’язаному із сімейним насильством. Таким чином, законодавець додатково гарантував невідворотність покарання за вчинення систематичного фізичного, психологічного чи економічного насильства.
Робота правоохоронців на вказаному напрямку, щодо реагування на кожен факт систематичного сімейного насильства, триває.