Розпочався сезон ГРВІ та COVID-19

  • 149

Фото без опису

Розпочався сезон ГРВІ та COVID-19: профзахворювання медиків

 

Фото без описуЩо робити, якщо лікар на роботі заразився коронавірусом?

Відділ профілактики та розслідування нещасних випадків Управління контрольно-перевірочної роботи Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області нагадує, що COVID-19 входить до переліку професійних захворювань медичних та інших працівників, безпосередньо зайнятих у ліквідації епідемії. А в холодну пору року, коли відбувається зростання захворюваності, працівники закладів охорони здоров’я мають підвищений ризик інфікування на роботі.

Відповідно, усі підтверджені випадки інфікування медичного персоналу на COVID-19 потрібно розслідувати як випадки гострого професійного захворювання.

Важливо, що діагноз встановлює лікар у тому закладі охорони здоров’я, до якого звернувся хворий медичний працівник, і саме цей заклад має надати екстрене повідомлення про звернення потерпілого від професійного захворювання. Повідомлення подають негайно, використовуючи різні засоби зв'язку, і впродовж доби — у паперовому вигляді. Надати інформацію потрібно до:

  • підприємства, де працює потерпілий;
  • територіального органу Держпраці;
  • територіального органу Пенсійного фонду.

Якщо це можливо, потрібно додати висновок про ступінь тяжкості.

Роботодавцеві ж слід наказом створити комісію з розслідування гострих професійних захворювань. Це потрібно зробити наступного ж дня після одержання повідомлення.

За результатами розслідування складають акт з зазначенням причин та обставин виникнення професійного захворювання, а також з переліком заходів для запобігання подальшого виникнення професійних захворювань.