Багаття гасити легше, ніж ліс!

  • 12

Фото без опису

Лісова пожежа найчастіше провокується звичайною людською недбалістю: не загашені багаття, кинуті сірник або цигарка, дитячі пустощі з вогнем. У вогні гинуть не тільки дерева, а й птахи, звірі, вигоряє лісова підстилка і верхній шар ґрунту. Полум'я завдає величезної шкоди навіть тоді, коли воно поширюється лише по землі і не переходить на крони дерев.

Згідно з Правилами пожежної безпеки в лісах України забороняється:

  • розведення багать у лісових масивах і рекреаційних зонах (крім спеціально облаштованих місць і обладнаних територій зеленого відпочинку), а також випалювання стерні, сухої рослинності та сміття на землях лісового фонду, торфовищах, сільськогосподарських угіддях, лісосмугах, заплавах річок та вздовж доріг;
  • палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети;
  • викидати у лісі обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо;
  • палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо).
  • заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна;
  • експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою;
  • використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.

      У разі виявлення порушень правил пожежної безпеки, що можуть спричинити виникнення пожежі на лісових масивах чи ускладнити її гасіння, до винних осіб будуть застосовуватися заходи адміністративного впливу відповідно до ст. 77 КУпАП (порушення вимог пожежної безпеки в лісах), а саме накладення штрафу на громадян від дев’яноста (1530 грн) до двохсот сімдесяти (4590 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот сімдесяти (4590 грн) до дев’ятисот (15300 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Бережіть природу, а у разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації негайно викликайте Службу порятунку за номером 101!