ОБЕРЕЖНО! Кишкові інфекції.
У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як сальмонела, кишкова паличка, ротавіруси тощо. Крім того, агресія російської федерації проти України призвела до серйозного зростання ризиків тяжких епідемічних ускладнень внаслідок руйнування інфраструктури системи життєзабезпечення територій, у тому числі комунальної, медичної служби, служби протиепідемічного захисту, систем водозабезпечення і водовідведення, загибель персоналу тощо. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Джерелом збудників кишкових інфекцій є людина, тварини, птиця, риби, об’єкти довкілля (ґрунт, вода). Через забруднену воду, предмети побуту, руки або харчові продукти (найнебезпечнішими в епід. відношенні з яких є: молоко та молочні продукти, м’ясо та м’ясні продукти, риба та морепродукти, яйця та продукти з яєць, кондитерські вироби з кремом, домашні консерви, немиті овочі та фрукти) збудники ГКІ знову потрапляють в кишківник здорової людини та можуть викликати захворювання. Найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, вірусний гепатит А, черевний тиф та паратифи, лептоспіроз, ротавірусна та норовірусна інфекція, ботулізм.
Прихований (інкубаційний період) триває від декількох годин до 7 днів. До кінця цього періоду у хворих підвищується температура, з’являється слабкість, погіршується апетит, виникає нудота, біль в животі, блювота, частий рідкий стілець.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
- для господарсько – питних потреб не використовувати воду з невідомих джерел водопостачання, натомісць вживати бутильовану або перекип’ячену воду, особливо під час відпочинку на природі;
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
- при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
При появі симптомів кишкових захворювань негайно звертайтесь за кваліфікованою медичною допомогою! Дбайте про своє здоров’я.